Главная 7 Stylish-homes 7 Bartoli Design – s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Bartoli Design – s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Bartoli Design’s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Quite a radical renovation, Bartoli Design’s project for a couple of two teenagers that moved to Brianza, in a 210 sqm apartment placed on the top floor of a building from the 80’s.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

The customers asked for the same level of comfort of their previous, more spacious home, with space for family’s valuable pieces of furniture, too. Design, passionate lovers of sport and relaxed lifestyle, the couple was looking for a luminous living arrangement that would enhance their family well-being. This was not the impression the architects got when visiting the apartment for the first time: a maze-like plan with many little spaces and – in the middle – an enclosed staircase that brought to a dark upper mezzanine. The reality was that this space had great potential as an apartment surrounded by a charming green area, with windows on four sides and a multiple-angled leaning roof.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Bartoli Design drew a new plan and configuration with spaces opening one on the other: the internal walls and the old mezzanine have been demolished, the kitchen has been moved to another side of the apartment, the corridors have been replaced by few sliding or pivoting parting panels that go hiding into the walls when not in use. Therefore, during the day, the line of sight from the entrance to the master bedroom is unobstructed, and, from open doors, light spills in the spaces. Another complex part of the job has been the renovation of all technical facilities in the meager thickness available in floors and walls.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Between living and sleeping areas, a new mezzanine has been built, with a light metal structure as access, thought as a cocooned relax space for the children that is visually open onto the living room. The iconic Michetta velvet seatings by Gaetano Pesce furnish the space that occasionally becomes the guest room, thanks to sliding blackout curtains. In this area there’s also a small bathroom (equipped with bathtub, shower, WC and washbasin) finished with materials that remind of a snow-covered forest, to “mirror nature”, as required by the clients.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

From the mezzanine, looking down, you can see the lozenge-shaped wool rug in the living room, designed by Bartoli and custom manufactured by Kasthall for the clients. In the middle of the living, a multifaced sofa has been placed, to be used on its different sides. Under the white lacquered metal staircase that takes you from the mezzanine to the living, the graphics of the Colour Wood small tables by Karimoku dialogue with the wooden floor geometries. The living room opens to the studio and dining areas: space is articulated and separated thanks to white boxy containers that also run by the side of the staircase.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Design furniture pieces from the ‘50s, like the Cavalletto desk and the Luisa armchair designed by Franco Albini, and antique furniture coming from England, live side by side with contemporary furniture: the By leather chairs manufactured by Bonaldo, the Stars burnished brushed copper-clad cupboard by Laurameroni, both Bartoli’s design, and the suspended luminaire with pressed glass globes, manufactured by Bocci, which lets you catch a glimpse of the two acrylic and charcoal paintings by Elena Pozzi, set on the background.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

From here, the sliding door takes you to the kitchen, custom designed in white Kerlite and turquoise-enameled lava stone; in front of the kitchen counter, a classic Saarinen table, some Karimoku oak chairs and the Ducale blow glass suspended luminaire by Artemide, a beloved piece of furniture from the previous home. The teenagers sleeping area has been designed with custom closets, characterized by rock climbing holds used as handles, with SheLLf sculptural hanging bookcase that was initially a one-off piece, now produced by Kristalia, and some Joko chairs designed by the architects and manufactured by the same company, all by the side of a Milano table on castors, designed by Bartoli for Sagsa.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

The clients have chosen to reduce private areas in favour of public spaces, but for the master bedroom the architects have designed a full sized cabinet, with enhanced depth, that covers the whole wall and features a recess finished in bronzed brass with an orange fabric back, a 1913’s design by Josef Hoffmann, that is a visual background as soon as you enter the apartment even before getting to the bedroom. A long shelf runs behind the bed leather headboard; above you’ll find the floating arms of two Turciù lamps by Catellani&Smith, in contrast with the rigorous lines of other pieces of furniture.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

In the bathroom, with direct access from the master bedroom, the reduced space is visually expanded thanks to a big mirror with a Corian hanging wash basin manufactured by Antonio Lupi, as for the shower system placed in a niche; a flush-mounted container unit completes the furniture. The Link WC and bidet by Flaminia and the Serie T radiator by Antrax with clothes hanger, are also suspended. The floor is the same oak wood parquet as the whole apartment.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

Many dividers are custom designed as pieces of furniture by the architects: this way a new volume has been created under the mezzanine – filtering the view towards the entrance – with bookcases enveloping the four sides of the box containing a wardrobe, accessible from the lobby area by sliding a half cabinet wall. In front of it, a five-meter long cabinet also acts as an acoustic insulator between the entry and the son’s bedroom, thanks to its thickness. The entrance area is, therefore, a storage space defined by its tridimensional wood surface, that vibrates when hit by the light. ”The Client’s love for nature inspired us to translate the irregularities of natural elements – like tree trunks or snow – into geometric surfaces; that’s how the design of the wood texture for the long entrance cabinet was born and the grès micro-mosaic wall finishing for the guest bathroom was chosen”, the architects say.

Bartoli Design - s Apartment Renewal 210 sq m of Light and Relax

The white colour prevails, developed in a palette of shades and sophisticated finishes: walls are decorated with clay paint, giving depth and transparency; furniture pieces are finished with hand brushed lacquers, and looking close you can see thin filaments of reflected light; the wood surface of the entrance cabinet is white aniline dyed, revealing the wood texture. The white color is matched with natural materials: oak wood for the floor parquet, oil-finished and laid down with Hungarian herringbone geometry; micro-granulated cork is used to cover two walls in the children’s bedrooms to make them sound proofed. When the work was done, the most rewarding comment came from the client, declaring “…living in the new house I feel like being on holiday!”.

Похожие статьи

О admin

Оставить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте как обрабатываются ваши данные комментариев.

x

Check Also

Picking bedding

Picking bedding For many of us our bedroom is our haven, the place we can hide away from the stresses of the day and create a little peace and calm in our lives. It is also the place we go to sleep at night and as everyone knows a good night’s sleep can turn the world around for us. So, when it comes to picking bedding, the right kind has more of an impact than just complementing your colour scheme.

Check the details before signing a home insurance policy

Check the details before signing a home insurance policy Ahome insurancepolicy – like any other kind – represents a contract between the insurance provider and the policyholder.

Contemporary Home with a Green Windows

Contemporary Home with a Green Windows The primary architectural strategy was to invert the continuous inside-outside relationship of Los Angeles Architecture Lore – typified by the sweeping, dematerialized walls of Richard Neutra – into a closely choreographed set of relationships between interior and exterior through carefully modulated windows, placed alongside art (as windows unto themselves), which simulates, augments, and mediates the effect of this indoor- outdoor relationship while simultaneously providing privacy in a dense neighborhood.

Handcrafted Furniture Series of Silver

Handcrafted Furniture Series of Silver Brazilian design practice Jahara Studio has created X tables, with production assistance from local silverware factory st. James.

Family House Interior, Třemblat, Czech Republic

Family House Interior, Třemblat, Czech Republic Located in a village near Prague, Czech Republic, the house sits in a suburban context, away from the big city. The 130m² detached house is home to a young family with a small child.

Ochre Host a BIID Event

Ochre Host a BIID Event British-based furniture, lighting and accessory design company, Ochre, will host a special evening event with the British Institute of Interior Design (BIID) to take place on Wednesday 23rd May (6PM-9PM) as part of Clerkenwell Design Week.

Television Design Solutions

Television Design Solutions Fitting your home entertainment system into a carefully designed living space can be a challenge. The traditional option of making the TV the centre of attention in a room doesn’t work for everyone.

Space Optimisation Ideas For Small Bedrooms

Space Optimisation Ideas For Small Bedrooms It is quite easy to be lost on ideas when you have to furnish a small room with restricted space, but in every room of your house there are always simple ways to maximise the space you are getting out of it. You can for example maximise storage on walls by removing furniture units from the floors place on shelving.

Add a Rustic Feel To Your Home With Oak Furniture

Add a Rustic Feel To Your Home With Oak Furniture Buying oak furniture for your home is not just a purchasing choice; when introducing your home into a solid piece of oak, you are in fact investing into a long held tradition that has been the staple of homes, particularly in the United Kingdom, for centuries.

Kitting Out Your Home Office

Kitting Out Your Home Office So, you’ve decided it’s time to bid a fond farewell to your boss, pack up your box of belongings and head out of the office for the very last time, bound for a new life as owner/manager of your own business.

How to Brighten up a Dingy Living Room

How to Brighten up a Dingy Living Room Sometimes you come across the problem of a living room that just looks gloomy, which isn’t the best look for a place that’s supposed to be comfortable and relaxing.

Updating your Home for a Modern Look

Updating your Home for a Modern Look Many of us want to live in a house that looks and feels a bit more modern – especially if you live in one of the many properties that were built in the 1960s and 70s and haven’t received much attention since then! Modern design tends towards open plan living and an emphasis on space, which can be difficult to achieve unless you’re willing to knock some walls through and start again – but there are quite a few ways to give your rooms that open and airy feel without resorting to the sledgehammer.

House Transformed into a Large Glass Box

House Transformed into a Large Glass Box Apartment in Torres del Faro designed by vEstudio Architecture. The owner had bought this flat long ago and asked the designers to surrender it completely empty, no terminations or internal divisions, only the perimeter wall of glass, like a spot in the highest . Thus were looking for minimum divisions as widely as possible, highlighting the presence of the space above the elements and working with scales that allow loose living.

Journey of Styles

Journey of Styles Double-level apartment designed by Antoni Associates. The site is perched over dramatic boulders and the Atlantic Ocean and experiences sweeping views of the Clifton beaches as well as the Twelve Apostles mountain range.

Restaurant Decor With Bright Colors

Restaurant Decor With Bright Colors A place you can eat, feel cozy and have fun with friends. This restaurant specializes in gourmet sandwiches but are so artistic with its decor, that you can spend all day long.

Small Cells Mural Decor

Small Cells Mural Decor Often interiors of large public and private buildings are decorated with attractive metal, glass or ceramic wall panels. Like mural called Shhh The Hope Keeper designed by studio gt2P.

Avant-garde TableTron

Avant-garde TableTron A rational design inspired by the movie. TableTron was designed by Marc Sadler for the Italian-based manufacturer Capo d’Opera. Tribute to the 1982 “cult movie” directed by Steven Lisberger, science fiction film realized by Disney Production, avant-garde and milestone for the massive use of computer graphic.

New Modular Seating System by Arik Levy

New Modular Seating System by Arik Levy Taking its name from pared-down, streamlined design, Palau’s new modular seating system is spacious and wholly adaptable.

Contemporary Architectural Interpretation of the House

Contemporary Architectural Interpretation of the House California House is a project completed by InForm Design & Pleysier Perkins. The architecture modern, but softened with a material palette of timber, concrete and local stone.

Unique Residential Project by Think Architecture

Unique Residential Project by Think Architecture Complex of four concrete houses located in a unique settlement area of Zumikon Switzerland. Monolith grey-cemented concrete buildings are surrounded by a garden with rich vegetation.

Flexible knockdown lamp

Flexible knockdown lamp KiBiSi is a Copenhagen based idea-driven industrial design firm. Ideas and products are intrinsically tied. They believe the product should be the carrier of its brand idea rather than some designer’s form and formula.

Mandalay Beach Villas Interiors

Mandalay Beach Villas Interiors This progressive project reflects the very latest European thinking on contemporary modern living, tailored for the Koh Samui experience.

Technology Hall by Grech – Vinci, Architecture – Design

Technology Hall by Grech & Vinci | Architecture & Design A technology hall for a manufacturer of high specification electronic car components combines futuristic luxury with the design of an interactive experience for clients and visitors.

Strong Lines and Simplicity

Strong Lines and Simplicity Located in Healesville, Victoria, Australia, Finnon Glen was created by Doherty Lynch. Surrounded by a wide stretch of former farmland, the home has an interior that is clean and simple, with large windows and a light color palette.